Tarihçe ve Tanıtım


 

Harmancık, Bursa'nın şirin bir ilçesi olup doğusunda Domaniç ve Tavşanlı, batısında Gökçedağ istasyonu ve Dursunbey ilçesi, kuzeyinde Keles ve Orhaneli, güneyinde Simav ilçeleri ile çevrili, Kütahya - Bursa- Balıkesir illerinin kesiştiği noktada yer almaktadır. Bursa ya uzaklığı 85 km, yüzölçümü ise 365 km'dir. Toplam nüfusu 6500 'dür.

Ekonomisi; madencilik, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Başlıca yetiştirilen ürünler; arpa, buğday, nohut, mısır, ayçiçeği, çilek, şekerpancarı ve anasondur.

ilçe özellikle krom madeni yönünden çok zengindir. Türkiye'de krom ilk defa 1848 yılında Amerikalı Jeolog Lawrence SMITH tarafından Harmancık'ta bulunmuştur. Bunun yanı sıra manyezit, mermer yatakları bulunmaktadır.

Yapımına devam edilen Balıkesir - Kütahya devlet yolunun tamamlanması ilçeye büyük canlılık ve potansiyel kazandıracaktır.

Harmancık'a bağlı 20 km uzaklıktaki Gökçedağ Tren istasyonu ile Bursa 'nın tren istasyonu bulunan tek ilçe olma özelliği bulunmakta ve Harmancık -Balıkesir-İzmir, Harmancık-Eskişehir-Ankara illerine ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. istasyon Ilıca Kaplıcalarına 10 km uzaklıktadır.

İlçede 13.220 hektar tarım alanı, 23.016 hektar orman ve fundalık bulunur. Bitki örtüsü olarak; kayın, kızılçam ve ardıç gibi çeşitli cinste ağaçlar bulunur.

İlçenin batısında tarihi Bizans dönemine dayanan Ilıcaksu Mahallesi kaplıcaları bulunmaktadır. Kaynak, özellikle ağrılı hastalara iyi gelmekte ve çevre il ve ilçelerden yaz aylarında gelip konaklayan olmaktadır.

Her yıl Ağustos ayında Harmancıkta panayır düzenlenmektedir. 1947 yılından buyana düzenlene panayır 5 gün büyük bir yoğunlukla sürmektedir. Panayıra çevre il ve ilçelerden (Kütahya, Balıkesir, Bursa, Simav, Tavşanlı v.b.) esnafı ve halkı büyük ilgi göstermektedir. Dolayısıyla ilçeye büyük canlılık getirmektedir.

ilçenin dinlenme ve mesire yerleri; Konaklama ve restoran imkanları ile Harmancık Eko Turzim Tesisleri,Karacaköy Göleti, Cevce Pınarı, Ilıcaksu Hamamları ve ilçe merkezindeki Akkuş Dede çevresidir. Ayrıca Gedikören Mahallesi yakınlarındaki çevreye hakim TV vericilerinin olduğu Asar Tepe de görülmeye değerdir.

ilçede 1 Devlet hastanesi, 2 eczane ve 2 eczacı bulunmaktadır. ilçede 2 ilkokul, 1ortaokul, 1 çok programlı lise , 1 İmam Hatip ortaokulu ve lisesi bulunmaktadır.Aşçılık - Mobilya dekorasyon - Muhasebe - Turizm Otelcilik-Turizm seyahat - Pazarlama bölümleri ile 1 adet Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.

ilçenin toplam 31 Mahallesi bulunmaktadır. Bunlar; Akpınar, Alutça, Balatdanişmend, Bekdemirler, çakmak, çatalsöğüt, Dedebali, Delicegüney, Dutluca, Gedikören, Gökçeler, Gülözü, Harmancıkakalan, Hopandanişmend, Ilıcaksu, ishaklar, Kışmanlar, Kocapınar, Kozluca, Nalbant, Okçular,Yeşilyurt,Merkez, Ece, çamoğlu ve Saçaklı Kılavuzlar, Kepekdere, Yayabaşı, Balısaray, Karaca mahallesi bulunmaktadır.

Harmancık'ın kuruluşu Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna tekabül eder. 1324-1325 yıllarında Adronosun (Orhaneli) fethinden sonra oluşmuştur. Tarihi Adronos Kenti, Roma imparatoru Hadrianus tarafından kurulmuştur.

Adronos Kenti Harmancık sınırlarını içine alan bir kentti. Hadrianus bugünkü Orhaneli'yi av mahalli olarak kullanmaktaydı. Buralara hamamlar inşa ettirdi. Bu hamamların kalıntılarına bugün Harmancık sınırları içinde bulunan Ilıcaksu kaplıcalarının üst tarafında rastlamak mümkün. Harmancık Merkezi'ne (çardı) ilk Sipahiler sonra Habiboğulları daha sonra da Kara Veyisler Yörük cemaatleri yerleşmişlerdir.

Osmanlı Devleti kuruluş zamanında Harmancık  bir köy olarak Adranos'a yani Orhaneli'ye bağlıydı. Fakat Osmanlı döneminde zaman zaman kaza yapılmıştır. örneğin 1869 yılında Orhaneli "Beyce Bucağı" olarak Harmancık'a bağlıydı. Daha sonraki dönemlerde Harmancık nahiye ve bucak olarak yönetilmiştir.

Harmancık’ın merkezine halk arasında "çardı" denir. Bu ismin, Harmancık'ı çevreleyen dört dere veya dört tepeden ileri geldiği söylenir.

Yunan işgalleri sırasında yörenin namlı efeleri başta Alabardalı Kabakçı Salih Efe, Harmancıkakalanlı Canip Efe, Kıranışıklar Köyünden Topal Sadettin Efe ve diğer yerli efeler karşı koymuşlar ve adlarına Dağ Müfrezesi denmiştir. 6 Eylül 1922 tarihinde, Harmancık Yunan işgalinden kurtulmuştur.

ilçede tarihi eser yönünden 1. derecede Karaveyisoğlu Konakları bulunmakta idi. 03.10.2004 tarihinde çıkan yangında büyük bir bölümü yanmıştır. Osmanlı Devleti'nin yerel yönetimlerde bir takım ayrıcalıklar tanıdığı bir ailenin konağıydı. Yine Roma dönemine ait Nalbant Köy yakınlarında bazilikalar bulunmaktadır.

Harmancık yöresinde genelde Yörük gelenek ve görenekleri mevcuttur. Harmancık'ta eskiden düğünler 3 gün olup, Cuma günü Danışık yapılır, misafirler konaklara salınıp ağarlanıp sohbet edilirmiş. Düğünlerde Harmandalı, Domaniç diye adlandırılan ağar 9/8 zamanlı oyunlar oynanırmış. Günümüzde de hala Ege bölgesine has bilinen ağar zamanlı oyunlar oynanır.

Harmancık 19 Haziran 1987 yılında 3392 sayılı kanun ile ilçelik olmuştur. 1973 yılında Belediyelik olmuştur.

Belediye Başkanlarımız:

1.

ilyas KAYA

1973-1977

2.

Mehmet YILDIZ

1977 - 1980

3.

Hasan ÇAKMAK

1980 - 1984

4.

Cemal AKTAŞ

1984 - 1994

5.

Ömer DURAK

1994 - 1999

6.

Ahmet KAHRAMAN

1999 - 2004

7.

Ahmet TUFAN

2004 - 2009

8.

Mustafa ÇETİNKAYA

2009- 2019

9.

Yılmaz ATAŞ

2019-…